poniedziałek, 29 maja 2017

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami







Dziś zapraszam na pyszną zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. 
 
Zupa jest szybka, łatwa w  przygotowaniu i bardzo sycąca.
 
Do tego zawiera dużo białka, potasu i kwasu foliowego :)
 
 
 



Składniki: 

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 2 L bulionu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz cayenne
  • sól
Wykonanie:

Warzywa umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę razem z marchewką, następnie dodać czosnek, chwile razem podsmażyć. Wsypać soczewicę i całość zalać bulionem, zagotować. Pod koniec gotowania gdy soczewica będzie już prawie miękka, dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i słodką paprykę. Ponownie zagotować, na koniec doprawić do smaku pieprzem cayenne i solą. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przed podaniem posypać natką. Smacznego!!!












1 komentarz :