sobota, 4 marca 2017

Muffinki czekoladowe z jabłkiem








 Dziś przepis na pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe muffinki z jabłkami.
A jako że roboty przy nich mało, a szybko znikają zrobiłam z podwójnej porcji.
Tak więc zapraszam do spróbowania bo są przepyszne.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2  jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jabłko


Wykonanie:

W jednej misce mieszamy razem wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Składniki mokre dodajemy do suchych, dokładnie łączymy za pomocą łyżki, tylko do połączenia składników. Jabłko obrane pokroić w kosteczkę,
dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (grzałka góra- dół) i pieczemy przez 25-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem.









 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz