poniedziałek, 13 marca 2017

Babka marmurkowa na oleju







Babka z tego przepisu wychodzi wilgotna, puszysta a przede wszystkim pyszna.

Można by powiedzieć babka idealna. Kto się skusi, ten na pewno nie pożałuje.

Tak więc zapraszam na małe co nieco do kawy czy herbaty.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2  łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec cały czas ubijając powoli wsypywać cukier. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie powoli wlewamy mleko, a na końcu olej. Na sam koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i 2 łyżki mleka, mieszamy.
Formę o wymiarach 11x29 wysmarować masłem, wlewamy ciemne ciasto a na wierzch jasne (można na przemian). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy z blaszki. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.












2 komentarze :

  1. Dlaczego ,babka wyszła mi nie wilgotna tylko sucha i tak nie wyrosła jak na zdjęciu?Co żle zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć gdzie Pani popełniła błąd.
      Co do wielkości to albo blaszka byla większa albo za długo było mieszanie ciasto.

      Usuń