czwartek, 2 lutego 2017

Udźce z kurczaka w sosie curry










Dziś zapraszam na pysznego, soczystego, a zarazem lekko 

pikantnego kurczaka w sosie curry, naprawdę polecam.





Składniki:

  • 6 udźców z kurczaka
  • 2  cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1,5-2 łyżki curry
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić w półksiężyce.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Dodać cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jak cebula lekko się ze złoci, dodać 2 łyżki curry i zalać wszystko 2 szklankami wrzątku (w razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę). Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i dusimy aż sos ładnie zgęstnieje.
Kurczaka podałam z ziemniakami i surówka, Smacznego.













1 komentarz :