środa, 22 lutego 2017

Najlepszy przepis na pączki








To kolejny przepis rodzinny, dostałam go od mamy, a mama od babci.

Więc zapraszam na sprawdzone pączki takie pyszniutkie, takie domowe, babcine.

No, a że Tłusty Czwartek, to nie będziemy sobie odmawiać
 
przecież tych dobroci w ten dzień.




Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanki mleka
  • 2 jajka+ 2 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu
  • sól
dodatkowo
  • smalec/olej do smażenia
  • marmolada/ budyń
  • cukier puder
 
Wykonanie:


Pół szklanki mleka podgrzać, wsypać cukier, pokruszone drożdże, 2 łyżki maki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, zrobić dołek, wlać drożdże, pozostałe mleko, spirytus oraz  roztrzepane żółtka z jajkami. Wymieszać, dodać rozpuszczony tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć na oprószoną stolnicę i krótko wyrobić.  Rozwałkować na grubość 1 cm. Z ciasta wycinać krążki szklanką o średnicy 6-7 cm. Odłożyć na oprószony blat, przykryć i pozostawić na kolejne 25-30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu, pączki nadziać marmoladą, polukrować lub posypać cukrem pudrem.








3 komentarze :

  1. A wyglądają żle .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie są tak piekne i idealne, ale robiły je moje dzieci.
      Dla mnie są najpiękniejsze, pozdrawiam

      Usuń
  2. Fajniutkie mi tez takie wychodza,

    OdpowiedzUsuń