poniedziałek, 2 stycznia 2017

Sernik wiedeński












Nie będę się wiele rozpisywać tylko powiem klasyczny sernik bez spodu,

czyli lekki, puszysty uwielbiany przez wszystkich sernik wiedeński. 

Gorąco polecam!






Składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać po jednym żółtku cały czas ucierając. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej twaróg. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy przez 1 h i 20 minut. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylić i pozostawić do wystudzenia. Po całkowitym ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!















2 komentarze :

  1. lubię takie klasyczne ciasta, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mój przepis na blaszkę - 1,5 kg twarogu , 15 jajek , 65 dkg cukru , 2 budynie śmietankowe , 40 dkg margaryny Kasi , 2 cukry wanilinowe. JEST SUPER !!!!!!

    OdpowiedzUsuń