środa, 25 stycznia 2017

Ciapkapusta









Ciapkapusta typowe danie kuchni śląskiej , choć znana również pod nazwą 

ciaperkapusta, pańczkraut to nic innego jak tłuczone ziemniaki 

wymieszane z kapustą kiszoną oraz boczkiem lub skwarkami słoniny.

U mnie w domu zawsze podawano z żeberkami.





Składniki:

  • 700 g kapusty kiszonej
  • 1 kg ziemniaków
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • smalec
  • cebula
  • kminek ( opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, 
kminek i gotować ok 20-25 minut.
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić na smalcu.
Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, dodajemy odcedzoną kapustę oraz cebulkę. 
Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Chwile razem podsmażamy. 
Do ciapkapusty dodajemy podsmażony boczek, ja nie dodałam ze względu na dzieci.
Podajemy z żeberkami.

















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz