Dziś zapraszam na pyszną chrupiącą brukselkę z bułką tarta.
Tak, tak wiem niektórzy jej nie lubią, wspomnienia szkolnych obiadów
powracają. Ale zapewniam, że tak przygotowana na pewno wam
zasmakuje i zmienicie o niej zdanie, polecam.
Składniki:
- 500 g brukselki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Wykonanie:
Brukselkę umyć i usunąć brzydkie liście (jeżeli takie posiada). W garnku zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić brukselkę, gotować 7-9 minut (w zależności od jej wielkości), pamiętając by jej nie rozgotować ma pozostać chrupiąca. Ugotowaną przecedzić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić bułkę tartą i zrumienić. Zdjąć z ognia i dodać brukselkę, delikatnie wymieszać by bułka tarta obtoczyła całą brukselkę.
Smacznego!
Moja mama zawsze mówiła że brukselkę powinno się przemrozić przed gotowaniem, bo wtedy traci ewentualną gorycz :) Zapraszam też do mnie na bloga, m.in na sałatkę z duszoną rzodkiewką
OdpowiedzUsuńTak zgadzam się, ale dodając cukier również pozbawiamy sie goryczki, pozdrawiam
UsuńAby bułka tarta nie nasiąknęła mocno masłem, należy ją najpierw zrumienić na suchej patelni /uważać, aby nie spalić/ i potem dodać masło. Jest zdrowsza. Uwielbiam brukselkę.
OdpowiedzUsuń