środa, 11 stycznia 2017

Brukselka z bułką tartą









Dziś zapraszam  na pyszną chrupiącą brukselkę z bułką tarta. 

Tak, tak wiem niektórzy jej nie lubią, wspomnienia szkolnych obiadów powracają. 

Ale zapewniam, że tak przygotowana na pewno wam zasmakuje 

i zmienicie o niej zdanie, polecam.






Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Wykonanie:

Brukselkę umyć i usunąć brzydkie liście (jeżeli takie posiada). W garnku zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić brukselkę, gotować 7-9 minut (w zależności od jej wielkości), pamiętając by jej nie rozgotować ma pozostać chrupiąca. Ugotowaną przecedzić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić bułkę tartą i zrumienić. Zdjąć z ognia i dodać brukselkę, delikatnie wymieszać by bułka tarta obtoczyła całą brukselkę.
Smacznego!
















3 komentarze :

  1. Moja mama zawsze mówiła że brukselkę powinno się przemrozić przed gotowaniem, bo wtedy traci ewentualną gorycz :) Zapraszam też do mnie na bloga, m.in na sałatkę z duszoną rzodkiewką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zgadzam się, ale dodając cukier również pozbawiamy sie goryczki, pozdrawiam

      Usuń
  2. Aby bułka tarta nie nasiąknęła mocno masłem, należy ją najpierw zrumienić na suchej patelni /uważać, aby nie spalić/ i potem dodać masło. Jest zdrowsza. Uwielbiam brukselkę.

    OdpowiedzUsuń