poniedziałek, 14 listopada 2016

Kurczak pieczony na butelce z piwem





         





Pyszny, delikatny soczysty z chrupiącą skórką, a wszystko to 

dzięki delikatnemu polewaniu się piwem podczas pieczenia. 

Kto już próbwał wie że warto, a kto nie mieł okazji 

to zapraszam do wypróbowania przepisu :)







Składniki:

  • kurczak ok 1,5 kg
  • 1 butelka piwa 500 ml
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz


Wykonanie:


Kuraczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 4-5 łyżek oleju mieszamy z solą, papryką słodką, ostrą oraz pieprzem i taką marynatą nacieramy mięso (zewnątrz i od środka). Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć kurczaka tylko wewnątrz. Kurczaka przełożyc do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Butelkę z piwem wkładamy do ciepłej wody, by pozbyć się etykietki, następnie myję ją i wyparzam.
Otwieramy piwo i nabijamy kurczaka na butelkę, tak by szyjka butelki była widoczna. Uważając by skóra nie porwała się, tylko cała obejmowała szyjkę butelki. Chodzi o to by piwo spływało po mięsie a nie do środka.
Tak przygotowanego kurczaka stawiamy na blachę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez ok 1,5 godziny. 














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz