czwartek, 4 sierpnia 2016

Cukinia w zalewie musztardowo-miodowej







Na blogu możecie już znaleźć przepis na ogórki w musztardzie, tym razem pod nóż poszła cukinia. Zrobiłam praktycznie tak jak ogórki zmieniając tylko odrobinę zalewę, gdyż dodałam trochę miodu. Wyszły pyszne, polecam.





Składniki:

  • 3 kg cukinii
zalewa
  • 5 szklanek wody
  • 300 ml octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2,5 łyżki soli
  • 6 łyżek musztardy
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy


Wykonanie:

Do garnka wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować, wystudzić. Cukinię umyć, obrać, pokroić w grubsze paski. Gdyby cukinia miała twarde pestki, usunąć je. Do każdego wyparzonego słoika włożyć cukinię, po 1 liściu laurowym. Całość zalewamy chłodną zalewą, dokładnie zakręcić. Pasteryzować przez 5 minut od momentu zagotowania. Słoiczki odkładamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

















1 komentarz :

  1. Świetny pomysł na cukinię, która jest trochę zbyt mdła i potrzebuje wyrazistej marynaty. Sama robię w ten sposób ogórki i wszyscy się zajadają, chętnie więc spróbuję z cukinią. Może zalewa musztardowo-miodowa nie wygląda zbyt apetycznie, ale ważne, że przetwory wychodzą pyszne i jedyne w swoim rodzaju, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń