Ogórki w musztardzie









       Uwielbiam wszystkie ogórki, ale te w musztardzie są dla mnie najlepsze. 

Spróbujcie bo  są naprawdę pyszne. Również w zalewie musztardowej

 jest bardzo dobra cukinia Polecam!





Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 18 ziaren ziela angielskie
  • 6 liść laurowy
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2.5 łyżki soli
  • 6 łyżek musztardy

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać musztardę, cukier, sól. Zalewę zagotować, wystudzić. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki.  Do słoika włożyć ogórki po dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego. Ogórki zalać chłodną zalewą, zakręcić. Pasteryzować, 5 minut od momentu zagotowania. Odkładamy słoiczki do góry dnem, do ostygnięcia.





























Róbmy przetwory!

1 komentarz :

  1. Dziękuję za udział w akcji "Róbmy przetwory!" :) Proszę dołączyć do wpisu banerek akcji.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);