Sałatka warzywna










To kolejna sałatka, która pojawia się na blogu. Jest lato, sezon warzywny 

w pełni, więc czas by nasza spiżarka zaczęła się wypełniać. 

Tak więc zapraszam na pyszna sałatkę z kapusty, papryki oraz marchewki, 

zimą będzie jak znalazł do obiadu. 





Składniki:

  • 4 kg białej kapusty
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
zalewa
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli



Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, marchewkę obrać. Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, wymieszać. Do garnuszka wlać olej, ocet dodać cukier oraz sól, dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na 5-6 godzin, czasami przemieszać. Po tym czasie dokładnie jeszcze raz przemieszać i nakładamy do wyparzonych słoików. Na dno dużego garnka dajemy ściereczkę. 
Wkładamy słoiki do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. 
Od momentu zagotowania wody, pasteryzujemy (gotujemy) duże słoiki 20 minut, 
a małe 15 minut.


















5 komentarzy :

[0].appendChild(pfBloggerJs);