sobota, 30 lipca 2016

Sałatka warzywna








To kolejna sałatka, która pojawia się na blogu. Jest lato, sezon warzywny w pełni, więc czas by nasza spiżarka zaczęła się wypełniać. Tak więc zapraszam na pyszna sałatkę z kapusty, papryki oraz marchewki, zimą będzie jak znalazł do obiadu. 





Składniki:

  • 4 kg białej kapusty
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
zalewa
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli



Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, marchewkę obrać. Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, wymieszać. Do garnuszka wlać olej, ocet dodać cukier oraz sól, dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na 5-6 godzin, czasami przemieszać. Po tym czasie dokładnie jeszcze raz przemieszać i nakładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy duże słoiki 20 minut, a mniejsze 15 minut.


















3 komentarze :