wtorek, 12 lipca 2016

Kurczak z papryką








Szybkie, łatwe danie lekko pikantne, które idealnie sprawdzi się jako obiad w towarzystwie ryżu lub z świeżutkim pieczywem. Polecam




Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • suszona bazylia, oregano
  • słodka mielona papryka
  • carry, chili
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać carry, chili, słodką paprykę oraz sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
W tym czasie w paski pokroić papryki, cebulę w piórka, a marchewkę w pół krążki.  Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano. Wszystko dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!!!
























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz