środa, 20 lipca 2016

Knedle z jagodami












Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
dodatkowo
  • 350 g jagód
  • śmietana
  • cukier

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Przecisnąć przez praskę, dodać mąki, jajko i zagnieść ciasto (gdyby ciasto za bardzo się lepiło dosypać mąki). Z ciasta formuję wałek, kroję na mniejsze kawałki i rozpłaszczam w dłoni. Na każde ciasto nakładam jagody i posypuję cukrem, dokładnie zlepiam i formuję kulki.
Knedle gotuję w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia.
Podaję z śmietaną, cukrem i jagodami. Smacznego :) 














2 komentarze :

  1. Koniecznie muszę wypróbować! Na pewno wydrukuję przepis i spróbuję!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń