piątek, 29 lipca 2016

Kiszony kalafior









Moim kolejnym przepisem na uzupełnienie spiżarki jest mało znany lecz bardzo pyszny kalafior kiszony. Przepis banalnie prosty, ponieważ kisimy jak ogórki. Jest to świetny dodatek do obiadu, sałatki czy po prostu do chrupania, polecam.




Składniki:

  • 1 kalafior
  • koper
  • czosnek
  • 1 łyżka soli na 1 litr wody.



Wykonanie:

Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki, czosnek obrać. Do słoiczka na dno wkłady gałązkę kopru, po 2 ząbki czosnku i wkładamy kalafior (można dodać również chrzan). Z wody oraz soli gotujemy zalewę, gorącą zalewamy kalafior. Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w kuchni na 3-4 dni. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsc.















2 komentarze :

  1. Witam!
    Ciekawy przepis nigdy nie słyszałam o kiszonym kalafiorze,mam pytanie jak długo może taki kalafior być w słoikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wiosny może stać, chociaż u mnie znika bardzo szybko i tak już w grudniu nie widać już śladu po nim :)

      Usuń