czwartek, 30 czerwca 2016

Łopatka pieczona z pieczarkami












Składniki:

  • 1,5 kg łopatki
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • olej 
  • majeranek, słodka czerwona papryka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć majerankiem, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso pokroić w 1,5 cm plastry i obsmażyć z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w pozycji pionowej. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć. W tym czasie pokroić cebulę w krążki i przełożyć każdy kawałek mięsa cebulą. Na wierzch wyłożyć podsmażone pieczarki, oprószyć majerankiem, solą i pieprzem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180° i piekę przez 1 godzinę pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy i dopiekam jeszcze przez 30 minut. Smacznego :)















2 komentarze :

  1. Aż mi ślinka cieknie na widok tak apetycznego mięska.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój narzeczony dałby się zabić za taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń