czwartek, 30 czerwca 2016

Łopatka pieczona z pieczarkami












Składniki:

  • 1,5 kg łopatki
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • olej 
  • majeranek, słodka czerwona papryka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć majerankiem, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso pokroić w 1,5 cm plastry i obsmażyć z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w pozycji pionowej. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć. W tym czasie pokroić cebulę w krążki i przełożyć każdy kawałek mięsa cebulą. Na wierzch wyłożyć podsmażone pieczarki, oprószyć majerankiem, solą i pieprzem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180° i piekę przez 1 godzinę pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy i dopiekam jeszcze przez 30 minut. Smacznego :)















8 komentarzy :

  1. Aż mi ślinka cieknie na widok tak apetycznego mięska.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój narzeczony dałby się zabić za taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wydaje się bardzo ciekawy, moje smaki :) wypróbuję go dziś na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wolałabym przeczytać opinie ludzi, którzy już wypróbowali ten przepis, a nie zamierzają, bo to niczemu nie służy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie mięsko zaraz trafi do piekarnika, dam znać :)

      Usuń
    2. Zapomniałam napisać więc nadrabiam niedopatrzenie: obiadek wyszedł super, dodałam świeżego czosnku, mniam :) kilka kawałków mięsa wyszło twardawych, ale to moja wina bo może za grubo pokroiłam. Polecam przepis :)

      Usuń
    3. Pyszna jest ta Łopatka. Piekłam ją już kilka razy. Dzięki za super przepis.

      Usuń
  5. Już kilka razy robiłam to mięsko. Nie tylko łopatkę ale także kartkówkę, pycha polecam

    OdpowiedzUsuń