piątek, 10 czerwca 2016

Kotlety z kaszy jęczmiennej












Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 100 g wędliny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wędlinę oraz cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać wędlinę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę razem podsmażyć. Kaszę wymieszać z wędliną i cebulą. Na koniec dodać jajko, doprawić sola i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Gotowe osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Smacznego!
















2 komentarze :

  1. nie trzymają się kupy, ale usmażyłam całość jako takie danie z patelni i wyszło gitxD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie się rozleciały bo w kaszy było za dużo wody. Trzeba odparować cała wodę, ewentualnie dodać troszkę bułki tarty.

      Usuń