wtorek, 7 czerwca 2016

Ciasto ucierane z rabarbarem










 Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
kruszonka
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
dodatkowo
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:

Rabarbar pokroić na kawałki i zasypać cukrem, odstawić na pół godziny. Odcedzić z soku. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodać partiami cukier. Cały czas ucierając dodawać po żółtku, następnie wlać masło. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. 
Ciasto wylałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładałam rabarbar.
Z masła, mąki i cukru wyrabiamy kruszonkę. Posypać równomiernie wierzch ciasta. 
Pieczemy w temperaturze 180° przez 40 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Tortownica 26 cm.















5 komentarzy :

  1. Super ciasto, też takie lubię i często robię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jedno z tych co szybko się robi, a jeszcze szybciej znika :)

      Usuń
  2. wygląda ciekawie a jak bym poprosiła o przepis za pani zgodą i jaka blacha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, piekłam w tortownicy 26 cm

      Usuń