poniedziałek, 9 maja 2016

Zupa gulaszowa z warzywami









Sycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, podstawą takiej zupy to mięso, papryka,ziemniaki, cebula i oczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną  kolorową, warzywną zupę gulaszową.




Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego
  • 2 cukinie
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • puszka groszku
  • 5 ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu do smażenia (olej)
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, papryką, podsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka. Pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć, przełożyć do mięsa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i zalać 2 L gorącej wody, zagotować. Dusić przez 40 minut. Paprykę pokroić w paski, a cukinię w kostkę. Razem krótko podsmażyć i przełożyć do garnka.
Marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy osączony groszek oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać w połowie szklanki zimnej wody, wlać do garnka, zagotować. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tak by zupa była pikantna. Podajemy z pieczywem, Smacznego!!



















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz