środa, 18 maja 2016

Zapiekane cannelloni z mięsem mielonym










Składniki:

  • 700 g mięsa  mielonego
  • 300 g makaronu cannelloni
  • 2 łyżki startego sera zółtego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej /masło
  • oregano, bazylia, tymianek
  • sól, pieprz
sos pomidorowy
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomodorowego
  • czosnek granulowany
  • oregano, bazylia, tymianek
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • 200 g sera żółtego
  • 100 g sera mozzarella


Wykonanie:

Warzywa umyć, obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, chwilę podsmażyć, dodać drobno posiekany czosnek oraz mięso. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Podsmażyć, aż mięso nabierze brązowego koloru. Na koniec dodać 2 łyżki startego sera, wymieszać.

Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać czosnek granulowany, bazylię, oregano, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko zmiksować za pomocą blendera, aż powstanie jednolity sos.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Każdą rurkę makaronu nadziać farszem, układać ciasno obok siebie. Makaron zalać sosem pomidorowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° i piec przez 35 minut. Po tym czasie posypać resztą sera, a na wierzch poukładać plastry mozzarelli. Zapiec, aż ser się zarumieni. SMACZNEGO:)













2 komentarze :

  1. Uwielbiam cannelloni można się naprawdę najeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak należy do tych dań sycących, również je uwielbiam :)

      Usuń