wtorek, 10 maja 2016

Kotlety ziemniaczane z serkiem wiejskim











Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 serki wiejskie
  • 1/2 małego pora
  • 1 jajko
  • bułka tarta / płatki owsiane do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone przecisnąć przez praskę. Por drobno pokroić w kostkę. Serki wiejskie osączyć. Do ziemniaków dodać por, serek ( można użyć zwykłego twarogu), jajko, wymieszać. Doprawić solą i duża ilością pieprzu.
Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej albo płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.















3 komentarze :

  1. Czy serek wiejski to twarożek czy serek do smarowania na kanapki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek wiejski to twarożek z ziarnistą konsystencją taki w kubeczku:)
      ale wiejski można zamienić na zwykły twarógu

      Usuń
  2. Moje sie rozciapaly... :-(

    OdpowiedzUsuń