sobota, 13 lutego 2016

Tatar wołowy










Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Mięso zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Do mięsa dodajemy olej, wodę i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość wymieszać na jednolitą masę. Jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek. Mięso podzielić na dwie części, formując kulki, lekko spłaszczyć robiąc dołeczek. W dołeczku mięsa wkładamy żółtko. Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wokół mięsa układamy posiekaną cebulę i ogórki. Całość popieprzy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz