poniedziałek, 8 lutego 2016

Omlet z warzywami











Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • kawałek brokułu
  • kawałek kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml mleka
  • oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, marchewkę w cienkie krążki, a kalafior i brokuł podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklić, wrzucić paprykę i marchewkę, wszystko razem podsmażyć. Na koniec dodać kalafior, brokuł dolać 1/2 szklanki wody i dusić do momentu aż warzywa będą al dente. Na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka roztrzepać w miseczce, wlać mleko, dodać oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Masę jajeczną wylewamy na nasze warzywa na patelni, smażymy przez około 4-5 minuty, aż masa się zetnie. Delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Smacznego!




















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz