środa, 17 lutego 2016

Ciasto drożdżowe z kruszonką












Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
kruszonka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao




Wykonanie:

Mleko podgrzewamy by było letnie. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 2 łyżki mąki i wlać 50 ml mleka, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki. Ciasto wymieszać, dokładnie wyrobić by odchodziło od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki i odstawiamy jeszcze na 15 minut by podrosło. 

W tym czasie robimy kruszonkę. Z masła, cukru i mąki wyrabiamy kruszonkę. Na koniec dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy, a do drugiej dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy by ładnie się połączyły wszystkie składniki.

Na wierzch wyrośniętego ciasta układamy naszą kruszonkę na zmianę tworząc łatki.

Pieczemy w  temperaturze 180° przez 35-40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.



Blaszka 12x38


















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz