Banany w cieście drożdżowym












Składniki:

  • 300 g maki
  • 1/2 szklani mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
nadzienie
  • 6 bananów
dodatkowo
  • jajko do posmarowania
  • czekolada 



Wykonanie:


Do letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier oraz dwie łyżki mąki. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia składników. Na podsypanym mąką blacie zagnieść ciasto tak żeby odchodziło od rąk. Ciasto przykryć i pozostawić na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po tym czasie, zagnieść ciasto, podzielić na 6 kawałków, rozwałkować na owalnego placuszka, na każdego ułożyć banana i dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180°C przez 15-20 minut do momentu zrumienienia. Jeszcze gorące posypałam startą gorzką czekoladą.  Smacznego:)














2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);