piątek, 26 lutego 2016

Aromatyczny karczek w sosie własnym










Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • tymianek
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • mąka do oprószenia
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy w słupki na 3-4 części. W mięsie robimy nożem otworki i wkładamy tam czosnek. Tak naszpikowane mięso nacieramy majerankiem, tymiankiem, papryką oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso kroimy na kotlety o grubości 1,5 cm i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso. Gdy mięso już obrócimy na drugą stronę, dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę.
Gdy cebula się ze złoci zalewamy mięso gorącą wodą i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 do 1,5 godziny. Pod koniec doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Gdy karkówka będzie gotowa wyciągam ją, przecedzamy sos i wkładam mięso ponownie do sosu.
Podaję z kluskami śląskimi lub kaszą. SMACZNEGO.












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz