piątek, 22 stycznia 2016

Kurczak faszerowany ryżem i warzywami












Składniki:

  • 1 kurczak (mój miał 1,70 kg)
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 1/4 główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • słodka oraz ostra mielona papryka
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę podsmażyć, dodać pozostałe warzywa, chwilę potrzymać jeszcze na ogniu, dolać 1/3 szklankę wody i dusić, aż woda odparuje. Na koniec dodać czosnek (2 szt) przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka. Zaszyć lub spiąć skórę wykałaczkami tak, aby nam nie wypłynął farsz. Gotowego kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewamy kurczaka wytworzonym podczas pieczenia sosem.


















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz