sobota, 5 grudnia 2015

Krokiety z białą kapustą i pieczarkami











Składniki:

ciasto

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
farsz
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.

Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy do miękkości. Ugotowaną kapustę osączyć z wody, przełożyć na patelnię dodać cebulę z pieczarkami i chwilę dusić by odparować wodę z kapusty. Doprawić solą i dużą ilością świeżego pieprzu. 

Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajko, dodać mleko, sól, pieprz. Krokiety panierujemy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. SMACZNEGO!























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz