niedziela, 15 listopada 2015

Ucierane ciasto z jabłkiem











Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku,  cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 2/3 ciasta, posypujemy cynamonem. Na ciasto układamy jabłka i wylewamy pozostałe ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.













2 komentarze :