wtorek, 3 listopada 2015

Ryż curry z warzywami










Składniki:

  • 150 g ryżu
  • 1/2 kg białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 2-3 łyżeczki curry
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić kapustę oraz marchewkę, podsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podlewamy 1/3 szklanką wody,doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Gdy woda odparuje, a warzywa będą miękkie dodajemy ryż oraz carry. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu z duszonym lub grillowanym mięsem. SMACZNEGO!





















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz