środa, 4 listopada 2015

Czekoladowe trufle









Najlepsze domowe trufle czekoladowe. Rozpływające się w ustach, mniam. Do trufli można dodać alkohol (wódki,likieru), ja nie dodałam ze względu na dzieci. Takie trufle można dodatkowo ozdobić, ładnie zapakować do pudełeczka i podarować komuś w prezencie. Polecam!





Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • kakao


Wykonanie:

Czekoladę połamać (posiekać), śmietanę zagotować, zdjąć z ognia dodać czekoladę, masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Ostudzić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała. Gdy masa będzie gotowa za pomocą łyżeczki wykrawać porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w suchym kakao. Przechowywać w lodówce. 

















3 komentarze :

  1. Och, od jakiegoś czasu czaję się już na domowe trufle! :D Muszę je zrobić bo wyglądają pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń