Zupa cebulowa






































Składniki:

  • 500 g cebuli
  • ok 1,5 L wywaru 
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek masła
  • bagietka
  • 100 g żółtego ser
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Masło roztopić w rondelku i podsmażyć cebulę na jasnobrązowy kolor, oprószyć mąką chwilę jeszcze podsmażać. Do garnka wlać wywar (warzywny lub mięsny), dodać cebulę. Dokładnie wymieszać i zagotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle grzanki.
Gorącą zupę nakładamy na talerz, dodajemy grzanki i posypujemy tartym żółtym serem. SMACZNEGO!






















Jesienne zupy

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);