niedziela, 25 października 2015

Schab w piwnym cieście









Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 150 g sera żółtego
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz cayenne




Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Rozbić tłuczkiem cieniutko mięso , oprószyć solą oraz pieprzem cayenne. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtko, ubitą pianę i  wlać piwo. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Na połowę każdego kotleta dajemy starty ser i drugą połową przykrywamy, dociskamy by kawałki mięsa się zlepiły. Każdy kawałek zanurzamy w cieście piwnym i smażymy, aż kotlety zrumienią się.
Podajemy z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
























1 komentarz :

  1. Wygląda rewelacyjnie i smakowicie. Chętnie zrobię takie mięsko.

    OdpowiedzUsuń