Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 150 g sera żółtego
- 1/2 szklanki piwa
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól, pieprz cayenne
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Rozbić tłuczkiem cieniutko mięso , oprószyć solą oraz pieprzem cayenne. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtko, ubitą pianę i wlać piwo. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Na połowę każdego kotleta dajemy starty ser i drugą połową przykrywamy, dociskamy by kawałki mięsa się zlepiły. Każdy kawałek zanurzamy w cieście piwnym i smażymy, aż kotlety zrumienią się.
Podajemy z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
Wygląda rewelacyjnie i smakowicie. Chętnie zrobię takie mięsko.
OdpowiedzUsuńKotleciki przepyszne, rodzina je pokochała
OdpowiedzUsuń