czwartek, 17 września 2015

Zapiekanka makaronowa










Składniki:

  • 300 g makaron świderki
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g fasolki szparagowej
  • mrożonka bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka)
  • 250 g wędliny (szynka,kiełbasa)
  • 1 cebula
  • 250 g żółtego sera
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Paprykę, wędliny i cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę gotujemy w wodzie,odcedzamy.  Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy wędlinę oraz paprykę chwilę całość smażymy. Dodajemy mrożone ważywa, smażymy, aż odparuje woda.  Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz do smaku. W dużej misce mieszamy ugotowany makaron z warzywami i wędliną. Polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy do formy. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180°C. SMACZNEGO.















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz