wtorek, 22 września 2015

Leniwe









Składniki:
  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki masła masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier

Wykonanie:

 Żółtka oddzielić od białek. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka, mąkę, wymieszać. Białka ubić na pianę i połączyć z masą serową. Masa będzie się lepić, ale nie dosypujemy mąki. Stolnice oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć. Pokroić na 2 centymetrowe romby, wrzucać na posolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować przez minutę.
Bułkę tartą ze złocić na masełku, polać kluseczki i posypać cukrem. Smacznego:)















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz