wtorek, 25 sierpnia 2015

Śledzie z czosnkiem i majerankiem








Składniki:

  • 500 g płatów śledzi a'la matias
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • olej (tyle,żeby przykryć śledzie)
  • pieprz


Wykonanie:

Śledzie moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli. Wymoczone kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i popieprzyć. Cebulę drobno kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy razem z majerankiem do śledzia, całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoika dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny by się przegryzły. Smacznego!














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz