niedziela, 16 sierpnia 2015

Jogurtowe ciasto ze śliwkami






Szybkie i bardzo łatwe ciasto do przygotowania.  Nie potrzeba nam wiele, wystarczy tylko kubeczek po jogurcie naturalnym, którym będzie nam służył jako miarka. Można do niego wykorzystać różne owoce- u mnie śliwki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Polecam gorąco!



Składniki:

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g)
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1 1/2 kubeczka cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jogurt przelać do miseczki, kubeczek dokładnie wymyć i wysuszyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodać żółtka, cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i puszysta. Stopniowo dodajemy olej, jogurt na zmianę z mąką. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Piec w 180°C około 50 minut, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



Blaszka 24x36



















2 komentarze :

  1. Pyszne ciasto, też takie bardzo lubię i często robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie upiekłam, razem z mężem nie mogliśmy się doczekać aż ciasto ostygnie.Jest pyszne!Polecam łasuchom!

    OdpowiedzUsuń