Szybkie i bardzo łatwe ciasto do przygotowania. Nie potrzeba nam wiele, wystarczy tylko kubeczek po jogurcie naturalnym, którym będzie nam służył jako miarka. Można do niego wykorzystać różne owoce- u mnie śliwki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Polecam gorąco!
Składniki:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g)
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 1 1/2 kubeczka cukru
- 1 kubeczek oleju
- 3 jajka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500-600 g śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jogurt przelać do miseczki, kubeczek dokładnie wymyć i wysuszyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodać żółtka, cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i puszysta. Stopniowo dodajemy olej, jogurt na zmianę z mąką. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Piec w 180°C około 50 minut, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Blaszka 24x36
Pyszne ciasto, też takie bardzo lubię i często robię.
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam, razem z mężem nie mogliśmy się doczekać aż ciasto ostygnie.Jest pyszne!Polecam łasuchom!
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne pieknie wygląda i swietnie smakuje ja od siebie dodalam kruszonke😁
OdpowiedzUsuńWypróbowane :) Polecam pycha!!!
OdpowiedzUsuńTen przepis jest naprawdę świetny:) Prosty, szybki a ciasto przepyszne.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, o jaki kubeczek chodzi? O ten spod jogurtu?
OdpowiedzUsuńTak chodzi o opakowanie po jogurcie.
Usuńciasto super !!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńWitam, grzanie ustawiamy na góra dół?
OdpowiedzUsuńTak, góra-dół ☺
UsuńDziękuję za odpowiedź. Ciasto wyszło pyszne, zniknęło migiem :)
UsuńWyszło przepyszne. Rodzinka łasuchów zadowolona:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało ☺ pozdrawiam Kasia
UsuńNa jaką blaszkę to ciasto?
OdpowiedzUsuńBlaszka 24x36
Usuń