Jogurtowe ciasto ze śliwkami






Szybkie i bardzo łatwe ciasto do przygotowania.  Nie potrzeba nam wiele, wystarczy tylko kubeczek po jogurcie naturalnym, którym będzie nam służył jako miarka. Można do niego wykorzystać różne owoce- u mnie śliwki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Polecam gorąco!



Składniki:

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g)
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1 1/2 kubeczka cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jogurt przelać do miseczki, kubeczek dokładnie wymyć i wysuszyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodać żółtka, cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i puszysta. Stopniowo dodajemy olej, jogurt na zmianę z mąką. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Piec w 180°C około 50 minut, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



Blaszka 24x36



















16 komentarzy :

  1. Pyszne ciasto, też takie bardzo lubię i często robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie upiekłam, razem z mężem nie mogliśmy się doczekać aż ciasto ostygnie.Jest pyszne!Polecam łasuchom!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pyszne pieknie wygląda i swietnie smakuje ja od siebie dodalam kruszonke😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowane :) Polecam pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten przepis jest naprawdę świetny:) Prosty, szybki a ciasto przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam, o jaki kubeczek chodzi? O ten spod jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, grzanie ustawiamy na góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź. Ciasto wyszło pyszne, zniknęło migiem :)

      Usuń
  8. Wyszło przepyszne. Rodzinka łasuchów zadowolona:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jaką blaszkę to ciasto?

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);