piątek, 12 czerwca 2015

Sernik na zimno z serków homogenizowanych









Składniki:

  • 500 g serka himogenizowanego
  • 3 galaretki truskawkowe
  • paczka biszkoptów
  • 300 g truskawek


Wykonanie:

Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5L wody, odkladamy do wystudzenia. Na dno foremki układamy biszkopty. Serki przekładamy do miski, wlewamy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki by stężała. Po ok 1 godzinie gdy lekko stężęje, można rozpuścić pozostałą galaretkę według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Truskawki kroimy na połówki i układamy na serniku, zalewamy delikatnie galaretką, wkładamy do lodówki do całkowitego stężęnia.




Blaszka 22x34





















6 komentarzy :

  1. lubię takie szybkie i proste przepisy;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Jaka duza ma byc foremka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam taki problem, że, gdy wlałam masę serka i galaretki, to biszkopty zaczęły w niej pływać. jest jakiś patent, by zostały na dnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja masę wlewam delikatnie na biszkopty, które są ciasno poukładane i nigdy nie miałam problemu by pływały. Następnym razem proszę wylać kilka łyżek masy na biszkopty, wstawić do lodówki aż masa stężeje, a na to resztę masy i na pewno będzie ok:)

      Usuń