sobota, 23 maja 2015

Pierogi ruskie







Składniki:

farsz
- 1/2 kg ziemniaków
- 30 dag białego sera
- 1 cebula
- sól, pieprz (do smaku)
- olej

ciasto tu


Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem następnie dodać pokruszony ser i usmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem (ma być pikantnie), farsz mieszamy.
Na stolnicę wsypać mąkę zrobić wgłębienie wbić jajko i powoli wlewać wodę.
Wszystko razem zagnieść na elastyczne ciasto. 
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz następnie zlepić boki formując pierożki.
Pierogi wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować około 3-4 minut.
Podawać z podsmażoną cebulą lub skwarkami.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz