Zupa z zielonego kalafiora









Dzisiejszy przepis, to prosty przepis na szybką i pyszną zupę

 z zielonego kalafiora  ROMANESCO z kaszą manną.











Składniki:

  • 500 g skrzydełek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 pora
  • 1 kalafior romanesco
  • 3-4 ziemniaki
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 150 ml śmietany 12%
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowa
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz


Wykonanie:


Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Zalać 2,5 l wody, zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Dodajemy warzywa do garnka i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie kalafior dzielimy na różyczki, a ziemniaki kroimy w kostkę. Z gotowego wywaru wyjąć mięso. Dodać ziemniaki, a po około 7 minutach dorzucić kalafior i wsypać kaszę manną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. W kubku wymieszać śmietanę z wywarem i wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!



















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);