Kaczka w pomarańczach








Kaczka w pomarańczach idealnie sprawdzi się 

na niedzielny lub świąteczny obiad.

 Kaczka wyszła mięciutka, soczysta z cudowną chrupiącą skórką,

a aromat pomarańczy dodatkowo podkreślił smak mięsa. 








Składniki:
  • 1 kaczka ok 2 kg
  • 3 pomarańcze
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami w środku i na zewnątrz. Odstawimy na 2-3 godziny do lodówki. Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok a pozostałe pokroić w plasterki. Kaczkę nafaszerować jedną pomarańczą, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Wkładamy do żaroodpornego naczynia piersią do góry. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy 90 minut. Po tym czasie kaczkę polewam sokiem z pomarańczy, a na wierzch układamy pozostałe plastry pomarańczy. Pieczemy jeszcze przez 45 minut. Po upieczeniu kaczkę zostawiamy na 15 minut by odpoczęła, a soki równomiernie rozłożyły się po całym mięsie.    


Smacznego!














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);