Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami i salami









Uwielbiam ciasto francuskie, bo można z 

niego wyczarować słodkie jak i wytrawne 

pyszności. Dziś zrobiłam małe koperty na dwa 

sposoby, jedne z pieczarkami a drugie z 

salami. Wyszły pyszne, polecam.






Składniki:
  • 2 ciasta francuskie
  • salami
  • 300 g pieczarek
  • 250 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pieczarki, podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać cebulę, całość smażyć aż cebula będzie miękka, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce. Do wystudzonych pieczarek dodać połowę startego sera, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na kwadraciki ciasta francuskiego nakładamy farsz pieczarkowy, zlepiamy za rogi tworząc kopertę. Tak postępujemy do wyczerpania farszu. Drugie ciasto również kroimy w kwadraty, nakładamy po 2 plasterki salami, na to starty ser i zlepiamy w kopertę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć nasze koperty. Każdy kawałek posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C ( grzałka góra-dół) i pieczemy ok. 20 minut do momentu aż ładnie się zrumienią.

Smacznego!









1 komentarz :

  1. Ciasto francuskie jest super uniwersalne!
    Świetny pomysł - będa idealne do barszczyku...
    xxx

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);