Kaczka pieczona








Kaczka pieczona to tradycyjne danie polskiej kuchni, 

przyprawiona tylko majerankiem, pieprzem i solą.

 Kaczka wyszła mięciutka, soczysta z cudowną chrupiącą skórką.

A jak smakował! Powiem tylko PUCHA!





Składniki:
  • kaczka ok 2 kg
  • 6 ząbków czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Kaczkę w środku i na zewnątrz natrzeć czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 2 godziny. Mięso podlewać co jakiś czas wytopionym tłuszczem. Gdy kaczka ładnie się zarumieni przykryć naczynie, by się nie spaliła. Po upieczeniu wyciągnąć kaczkę i pozostawić na 15 minut by odpoczęła.
Smacznego!












1 komentarz :

[0].appendChild(pfBloggerJs);