środa, 22 listopada 2017

Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami











Aromatyczne kruche paszteciki z kapustą kiszona i grzybami. 

Pyszne na ciepło jak i na zimno, doskonałe jako dodatek 

do czerwonego barszczu. Polecam:)








Składniki:

ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • sól
farsz
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 30 g suszonch grzybów
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • lisć laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kminek mielony
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się gotowały. Odcedzić, pokroić w drobną kostkę.Kapustę ugotować do miękkości w wodzie z grzybów z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać kapustę, grzyby, doprawić do smaku solą i pieprze. Chwilę razem podsmażyć. Wystudzić. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2-3 kawałki i rozwałkować na prostokąt. Farsz nakładamy około 3-4 cm od brzegu wzdłuż dłuższego boku i zwijamy ciasno w rulon. Tak postępujemy z pozostałym ciastem. Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pokroić na mniejsze kawałki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowane paszteciki. Następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.













1 komentarz :