środa, 15 listopada 2017

Filet ze szpinakiem w cieście francuskim









Dziś przepis na pysznego, soczystego kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim. 

Chociaż dnie wygląda na skomplikowane to w gruncie rzeczy jest bardzo łatwe

 i szybkie do zrobienia. W efekcie końcowym wygląda i smakuje znakomicie.

 Polecam :)







Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • ziarna sezamu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony. Na patelni na maśle podsmażyć szpinak, wrzucić szpinak, smażyć aż odparuje woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto francuskie przekroić na dwa kawałki. Na środek każdego położyć mięso, na wierzch przesmażony szpinak. Ciasto po bokach ponacinać w paski, następnie paski przekładać raz z jednej raz z drugiej strony na zakładkę, przełożyć na blaszkę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Blaszkę wkładamy do nienagrzanie piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut  w temperaturze 200°C aż ciasto ładnie się zrumieni.
Smacznego :)















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz