niedziela, 26 listopada 2017

Bułki ze słonecznikiem i sezamem








Dziś przygotowałam bułki pszenne ze słonecznikiem i sezamem. 

Polecam bo, takie domowe pieczywo jest najlepsze.

  Wyszły pyszne, chrupiące idealne na śniadanie.




Składniki:

  • 450 g maki pszennej
  • 300 ml wody
  • 20 g drożdży 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
dodatkowo
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 1 jajko

Wykonanie:

Do  miski wrzucić rozkruszone drożdże, dodać cukru, 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki. Odstawić na bok na 10-15 minut. Mąki przesiać razem, dodać do rozczynu, następnie dodać sól, 1 jajko, olej, słonecznik i resztę wody. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układam,y na niej bułki w większych odstępach od siebie. Odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Blaszkę z bułkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C
 i pieczemy przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wstydzić na kratce.
Smacznego!















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz