środa, 6 września 2017

Zupa pieczarkowa z makaronem










Dziś kolejny przepis na pyszną, aromatyczną zupę. Tym razem padło na 

pieczarkową, taką z dużą ilością pieczarek podsmażonych na maśle z dodatkiem

makaronu i obowiązkowo zabielana. Sam przepis jest banalnie prosty, 

a zupa bardzo sycąca. Polecam 😊







Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • masło do smażenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • makaron

Wykonanie:


Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalać 2 l wody, zagotować. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, całość gotujemy do miękkości mięsa. W międzyczasie oczyścić i pokroić pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę razem z pieczarkami. Z gotowego wywaru wyjąć mięso, dodać pieczarki z cebulą, przykryć garnek i gotujemy około 15 minut. W kubku wymieszać śmietanę z wywarem i wlać do zupy. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.  Podawać z ugotowanym drobnym makaronem (muszelki, kolanka). Przed podaniem posypać natką pietruszki.














,

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz