Zupa curry z kurczakiem, pędami bambusa i mlekiem kokosowym









Pyszna zupa curry z kurczakiem, pędami bambusa i mlekiem kokosowym. 

Zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i pikantna, jeżeli nie lubimy za ostrych

 to po prostu zmniejszamy ilość curry, ale to już nie będzie to. 

Zupę podałam z ryżem ale również jest pyszna z makaronem ryżowym.







Składniki:


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 L bulionu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 100 g pędów bambusa
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
dodatkowo
  • ryż

Wykonanie:

Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w półplasterki. Pędy bambusa osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oleju zeszklić cebulę z marchewką, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę smażyć. Dodać kurczaka, pędy bambusa, imbir oraz pozostałe przyprawy. Chwilę razem podsmażyć, wlać bulion i dodać mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut. Na koniec doprawić do smaku solą. Podaję z ryżem.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);