sobota, 26 sierpnia 2017

Wuzetka









Wuzetka klasyczne ciasto przez wszystkich znane i uwielbiane.

Delikatny kakaowy biszkopt nasączony alkoholem, przełożony bitą śmietaną, 

a całość polana polewą czekoladową. W-Z należny do moich ulubionych ciast 

jest pyszna, delikatna do tego bardzo łatwa do zrobienia. Polecam 😊






Składniki:

ciasto

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
masa śmietanowa
  • 850 ml śmietany 36%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
do nasączenia
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki alkoholu (wódka, nalewka)

polewa
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany 36%

Wykonanie:


Mąka przesiać razem z kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec nie przerywając ubijania wsypywać łyżka po łyżce cukier. W wysokim naczyniu mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany z białek dodać żółtka. Następnie dodać mąkę z kakao i delikatnie za pomocą drewnianej łyżki wymieszać do połączenia składników. Na blaszkę 22x34 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 35-40 minut. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Żelatynę rozpuścić w wodzie, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Do ubitej śmietany dodać zimną ale płynną żelatynę. Dokładnie wymieszać.

Jeden blat ciasta włożyć do blaszki, nasączyć. Następnie wyłożyć masę śmietanowa, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta.
Śmietanę podgrzać aż będzie bardzo gorąca, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i odłożyć. Gdy czekolada się roztopi, dokładnie wymieszać.
Na wierzch wylać przestudzona polewę, wyrównać. Ciasto wstawić na 3-4 godz do lodówki. Smacznego!














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz