niedziela, 23 kwietnia 2017

Ciasto z winogronami










Dziś przepis na ciasto z winogronem na biszkopcie. Oczywiście owoc możecie 

zamienić na dowolny jak również biszkopt pieczony na gotowe biszkopty, 

w ten sposób, ciasto będzie jeszcze szybsze do zrobienia. Polecam :)







Składniki:

biszkopt
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
galaretka
  • 2 galaretki zielone
  • winogrona
masa śmietanowa
  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanka wody


Wykonanie


Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę, dosypywać po łyżce cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy 
przez około 20-25 minut. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia.
Winogrono przekroić na  pól i wypestkowałam, gdyż nie chciałam by strzelały podczas jedzenia miedzy zębami. Jeżeli mamy bezpestkowe pomijamy te czynność 
i możemy położyć w całości.
Na winogrona wylewamy tężąca galaretkę i wkładamy do lodówki 
do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Śmietanę wyłożyć na galaretkę i wstawić do lodówki aż całkowicie stężeje.












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz